Svjetski dan mentalnog zdravlja- 10. listopada

Ususret 10. listopada 2023. kada obilježavamo Svjetski dan mentalnog zdravlja predstavljamo projekt Pomozi sebi, pomozi drugima koji će se provoditi u sklopu Školskog preventivnog programa za školsku godinu 2023./2024., s učenicima šestih razreda I. osnovne škole Dugave i njihovim roditeljima. Voditeljice projekta su Lucija Paić, psihologinja i Sanja Horvat Sinovčić, socijalna pedagoginja.

Psihologinja i socijalna pedagoginja osmislile su niz radionica koje će provesti u sklopu Sata razrednog odjela, u suradnji s razrednicima 6. – ih razreda.

Cilj projekta jest očuvanje mentalnog zdravlja učenika, podizanje svjesnosti o mentalnom zdravlju i educiranje učenika o strategijama očuvanja mentalnog zdravlja. 

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja  (10.10.2023.), kreativni učenici 6.-ih razreda u suradnji s knjižničarkom i psihologinjom izradili su plakate na temu očuvanja mentalnog zdravlja “Danas mi treba…”, logo mentalnog zdravlja te motivacijske poruke i “domaće zadaće” na temu mentalnog zdravlja za učitelje. Svi materijali izloženi su na panou u hodniku škole.

Prema podacima WHO-a, 10 – 20% mladih na svijetu ima neki psihički poremećaj. Polovica mentalnih poremećaja počinje prije 14.-te godine života, a gotovo 46.000 adolescenata počini samoubojstvo svake godine. Većina ih ostaje neprepoznata jer su djeca s mentalnim poremećajima izložena stigmatizaciji i diskriminaciji.

Za roditelje smo pripremili dva letka: Savjeti za roditelje i Prava rečenica u pravo vrijeme.

Zajedno možemo raditi na stvaranju svijeta u kojem se mentalno zdravlje cijeni, štiti i promiče!